Testamenten

Het opstellen van testamenten voor in Spanje woonachtige Nederlanders is een specialiteit op zich.

Sinds de inwerkingtreding van het Europees Erfrecht verdrag op 4-9-2015 is het voor Nederlanders die feitelijk in Spanje wonen van belang om zich er van bewust te zijn dat op grond van dit verdrag automatisch het Spaans erfrecht op hun nalatenschap van toepassing is, tenzij er een testament opgesteld is waarin een rechtskeuze voor de toepassing van Nederlands erfrecht wordt gemaakt.

Het verschil tussen het Nederlands erfrecht en Spaans erfrecht is zeer groot. Heel in het algemeen kan gesteld worden dat in het Nederlands erfrecht de langstlevende beschermd wordt. Op basis van de wettelijke verdeling bijvoorbeeld ontvangt de langstlevende alle goederen en ontvangen kinderen slechts een vordering op de langstlevende ouder die pas opeisbaar is na het overlijden van de langstlevende.  In Spanje worden de kinderen beschermd. De legitieme portie van de kinderen is groot en altijd direct opeisbaar. Volgens Algemeen Spaans erfrecht wordt de vrijheid om na te laten aan wie je wilt veel sterker ingeperkt; de kinderen ontvangen het grootste deel van de nalatenschap. Ook moet gesteld worden dat bepaalde autonmome regio’s, zoals Cataluña en Balearen een eigen erfrecht kennen die voledig van de Spaanse ‘overkoelende’ wetgeving afwijkt. Op een inwoner van Barcelona kan nooit het Spaanse erfrecht van toepassing  zijn, maar altijd het Catalaanse.

In veel gevallen is het voor Nederlanders in Spanje daarom gunstiger om een een testament volgens Nederlands erfrecht te maken. Dit kan het beste bij of in samenwerking met een Nederlandse notaris gedaan worden. De Nederlandse notaris is dé specialist op het gebied van Nederlands erfrecht.  De specialist op het gebied van Spaans erfrecht is de Spaanse notaris. Wilt u dat wij de fiscale gevolgen in Spanje van uw testament of van een nieuw op te stellen testament laten bestuderen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Klik hier.

Wij werken samen met een Nederlands sprekende notaris in Spanje en met verschillende notarissen in Nederland. Op verzoek kunnen wij zorgdragen voor een tweetalig testament met gelijke inhoud in Spaans en Nederlands. Wij zullen hierbij altijd overleg voeren met één van de Nederlandse notarissen met wie wij samenwerken.